Een geboorte, dat betekent trakteren!
Maar waar komt dit vandaan?
Wist je dat de Romeinen reeds bonen gaven bij de geboorte? Geen chocolaatjes maar echte bonen of amandelnoten overgoten met een laagje honing. Later ook met een suikerlaagje en werd de amandelnoot vervangen door chocolade.
Een boon staat symbool voor nieuw leven.
België
In België is het algemeen gekend dat er suikerboontjes worden gegeven bij een geboorte.
Al is de traditie met de jaren wel al wat veranderd. Vroeger werd er namelijk gesproken over “kindjeskak”.
Suikerbonen werden gegeven bij het doopsel, vaak als geschenk van de dooppeter en/of meter vandaar ook wel de naam “doopsuiker”. Er werden suikerbonen in het doopkleedje en het deken van de baby verstopt. Bij het dopen van het kindje, verdween het dekentje en vielen de boontjes op de grond alsof ze uit de luier vielen.
Een klassieke verpakking in een doekje of in tule zak.
Nederland
Een baby geboren? Dan eten ze in Nederland beschuit met muisjes of krentenbrood.
In de middeleeuwen werd er gevierd door de buren te trakteren met allerlei lekkernijen. Een beschuitje met besuikerde anijszaadjes, waren een echt luxeproduct. Het “gewone volk” kregen brood met suiker.
Anijs bevat geneeskrachtige eigenschappen en werd vaak gebruikt bij de bereiding van geneesmiddelen. Anijs zou de baarmoeder na de geboorte snel terug tot de oorspronkelijke grootte brengen en zou boze geesten afweren.
Over de oorsprong van de naam ‘muisje’ is er twijfel. Volgens sommigen werd de naam afgeleid van de vorm van het in suiker gehulde anijzaadje met “staartje”. Of heeft het te maken met de vruchtbaarheid van een muis? De muis plant zich namelijk snel voort. Beschuit met muisjes is afkomstig uit de Zaanstreek. In Nederland zijn de muisjes (hagelslag) van De Ruijter bekend.
Nieuwe traditie
In de jaren ’70 kwam er een nieuwe traditie bij, voortaan zouden er ook geschenkjes gegeven worden. Tegenwoordig is de keuze enorm. Suikerbonen bestaan in alle kleuren, ook snoepjes en gepersonaliseerde hebbedingetjes worden vaak aangeboden. Wil je het iets origineler? Kies dan voor een plantje of bloemenzaadjes of wat dacht je van een leuk theelichtje? Ook zelfgebakken koekjes en wafeltjes doen het goed.
Kleurtjessymboliek
Aanvankelijk waren de geslacht kleuren net andersom. Bij een meisje koos men blauw en wit bij het krijgen van een jongen zag je dit aan de kleuren roze en wit.
Deze kleuren vond je terug in de traktaties. Anno 2017 kun je de gesuikerde chocolaatjes in alle kleurtjes en vormen vinden.
Bronnen: